Locatie

Bilthoven

Hoofdcategorie

Gebouwen en complexen

Subcategorie

Redengevende beschrijvingen

Uitvoeringsjaar

2024

Opdrachtgever

Gemeente De Bilt

Projectteam

Hugo van Velzen, Marcel van Winsen, Sanne van Drenth

In samenwerking met

Anja Guinée

Bron: Mark Krähe

Het huis en het bijbehorende park Jagtlust zijn gelegen aan de Soestdijkseweg Zuid 173 in Bilthoven, aan de rand van de bebouwde kom. Hier is sinds 1928 gemeente De Bilt in gevestigd. De gemeente overwoog om Jagtlust te verkopen, en gaf daarom Contrei de opdracht voor het maken van een redengevende omschrijving. Alleen het meest zuidelijke volume met aangebouwde voormalige bodewoning is onderwerp van de redengevende omschrijving. Het onderzoek hebben wij uitgevoerd in samenwerking met landschaps- en tuinhistorica Anja Guinée.

Uit het onderzoek bleek dat het hoofdgebouw zijn oorsprong heeft als 17de eeuwse buitenplaats op het erf van een middeleeuwse kloosterboerderij, waar mogelijk nog delen van zijn behouden. Deze 17e-eeuwse buitenplaats met omringende gronden en landerijen is in de daaropvolgende eeuwen overgekocht door verschillende eigenaren, die het gebouw uitbreidden met bouwdelen, maar ook weer bouwdelen afbraken en het land behorend bij de buitenplaats door aankoop en verkoop van gronden meermaals uitbreidden, maar ook weer inperkten. De vorm die het gebouw nu heeft, komt voor grote delen overeen met de oudst bekende afbeelding uit 1868-89 (tekening door P.J. Lutgers) die de voorgevel van het huis Jagtlust rond 1830 toont.

Het witte landhuis werd in 1931-1932 verbouwd tot gemeentehuis voor De Bilt. In het Nieuwe Instituut vonden we de originele tekeningen van architectenbureau Hanrath en Briët. Aan de achterzijde werd het uitgebreid met een trouwzaal, de zolderverdieping werd verhoogd en ingericht als raadzaal, terwijl ten noorden van het hoofdgebouw een met een tussenlid verbonden conciërgewoning verrees, in dezelfde witte tint als het hoofdgebouw. Het gebouw behield hierbij deels zijn oudere gevelopzet uit de 19e eeuw, maar werd op onderdelen ook aanzienlijk gewijzigd.

Het gebouw is daarna nog op onderdelen gewijzigd en uitgebreid, maar bij opname bleek dat zowel het huis als de gronden die bij het huis horen, innig verknoopt zijn met de geschiedenis van Jagtlust. Het historische landhuis, het bijbehorende park en het ensemble van deze twee ruimtelijke componenten kennen wij een hoge cultuurhistorische waarde toe voor de gemeente De Bilt.

Tekening van P.J. Lutgers

Bron: Gezigten in de omstreken van Utrecht. Opgedragen aan H.M. de Koningin der Nederlanden, Amsterdam 1869

Voorgevel en noordelijke zijgevel nieuwe toestand: plan tot verbouwing van Jagtlust tot raadhuis van de Bilt. Getekend door architectenbureau Hanrath & Briët. Datering tekening: maart 1931.

Bron: HNI; HANRt292

Raadszaal uit 1931-1932 met gotische motieven

Bron: Contrei